Scopul terapiei comunicaționale – Identificarea clișeelor mintale care stau la baza ”raționamentelor” fundamentale legate de viața de zi cu zi și contracararea acestora
Sesizarea anacronismul vieții umane, a principalelor cauze și motive ale disfuncționalităților din gândirea și comportamentul oamenilor, totul având ca obiectiv, pe lângă identificarea factorilor generatori de blocaje și posibilele metode pentru înțelegerea și eventuala contracarare a acestora, în scopul eliminării principalelor mecanisme disfuncționale, contribuind astfel la dezvoltarea personală a individului și atingerea obiectivelor pe care acesta și le propune.
Scopul analizei lingvistice este reprezentat de introducerea participanților în tainele legate de înțelegerea și controlul zonei ”comunicaționale, psihologice și emoționale”.
Discuțiile au o structură modulară, tematica ”evoluând” treptat, pentru a facilita însușirea noțiunilor fundamentale corelate cu înțelegerea și integrarea principalelor noțiuni ce se subsumează acestor domenii aparent banale dar în realitate atât de puțin cunoscute.
Odată cu dezvoltarea înțelegerii asupra propriei ființe, așa cum este exprimată de limbaj, va crește și Inteligența Emoțională.
Aceasta reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic. Prin dezvoltarea Inteligenței Emoționale ne creștem nivelul de autocunoaștere, stăpânirea de sine, putem să înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile proprii și ale celorlalți și putem construim relații valoroase cu ei, în afara cadrului ”tradițional” al relațiilor de putere și departe de cele de dependență.
Beneficii
- Autocunoaștere
- Creșterea încrederii de sine
- Conștientizarea emoțiilor proprii
- Recunoașterea impactului comportamentului nostru asupra altora
- Observarea modului în care alții ne influențează emoțional
- Stăpânire de sine, Autocontrol legat de emoțiile negative,
- Recunoașterea greșelilor proprii și modul de generare a acestora
- Capacitatea de transmitere clară a ideilor și informațiilor
- Flexibilitate/adaptabilitate
- Recunoașterea și controlul comportamentelor în situații dificile
- Empatie – înțelegerea emoțiilor, gândurilor și motivațiilor reale ale celorlalți
- Înțelegerea rețelelor sociale
- Menținerea relațiilor cu colegii, angajații și clienții la un nivel corect și care să genereze eficiență
- Gestionarea eficientă a conflictelor
- Influențarea și formarea opiniilor
- Generarea posibilității apariției schimbărilor de mentalitate și relaționale