Vol. 1

coperta-B
Shadow

Lumea în care trăim pare de cele mai multe ori un loc al lipsei totale de sens și, de foarte puține ori, o șansă pe care ființele o au pentru a fi fericite și pentru a putea trăi experiențe care să le împlinească și să le ajute în evoluția personală. O perlă albastră pierdută în hăul nesfârșit al spațiului rece și întunecat, acest Pământ pare un accident, iar viața o eroare care, deși extrem de complexă, rămâne doar o eroare ce duce de mult prea multe ori la suferință, la durere și, în cele mai fericite cazuri, la căutarea acerbă a unei liniști interioare cu neputință de găsit și care se stinge adesea în dezinteres, abandon sau plictiseală și depresie, atunci când nu se transformă în furie și violență extremă.

Oare cât este accident și cât sens în viață și existență? Suntem niște rătăcitori captivi într-o închisoare pe care nu o vom putea părăsi niciodată? Cine suntem și de unde venim? Ce sunt visele și somnul și ce este odihna? De ce nu putem trăi fără somn și vise? Putem fi mai conștienți? Putem fi conștienți în lumea viselor? Le putem controla? Care ne sunt limitele? Care sunt forțele exterioare și interioare care ne guvernează și care sunt șansele noastre la libertate? Putem să fim fericiți? De ce oamenii și omenirea sunt așa cum sunt? Suntem singura specie conștientă și inteligentă din Univers? Avem posibilitatea de a ne schimba viața? Există destin? Există predeterminare? Ce este timpul? Care ne este locul în această lume? Putem ști și face mai mult? Cum percepem lumea și care sunt posibilitățile pe care le avem la dispoziție pentru a o înțelege? De ce gândim și acționăm așa cum o facem? Suntem oare mai mult decât niște animale cu rațiune? Întrebări care au preocupat omenirea dintotdeauna și la care culturi și civilizații întregi au încercat să găsească răspunsuri.

Pentru cei preocupați de cunoaștere și de lărgirea posibilităților și a gradului de libertate, studiul de sine și munca trebuie să reprezinte o obișnuință. De cele mai multe ori oamenii au beneficiat de îndrumare și ajutor, dar acesta trebuie căutat, solicitat și meritat.

Unul din cei care au dorit și au reușit să găsească surse autentice ale unor învățături antice, puse în slujba celor care au ales să caute o cale spre libertate, a fost și G.I. Gurdjieff. Învățătura sa, de o complexitate aparte și conținând idei autentice și extrem de valoroase, se înscrie în marile tradiții ale omenirii, alături de alte nume care au încercat, fiecare în felul său, să aducă lumina cunoașterii în viața oamenilor. Colecția noastră de povestiri fantastice încearcă, într-un mod mai puțin direct, să familiarizeze atât pe neinițiat cu elementele, conceptele și viziunea lui Gurdjieff, cât și să furnizeze cititorului aflat deja pe o treaptă diferită a cunoașterii de sine un supliment pentru efortul personal spre cucerirea libertății interioare.